Tuesday, January 10, 2012

almost be a teacher

suddenly remember of the old story; wat was supposed to be my career after my graduation about 18 years ago...

well, i have graduated in law somewhere in december, 1993 and i still remember that my convo was held on somewhere in march 1994...few months before my wedding..

i dont intend to pursue studies but my fiancee was suggested that i take up teaching so that i can have more times at home.(sebab dulu2 cikgu keja tak banyak, after 3 pm, da relaks sakan -compare to nowadays...hazabb)

so i have applied for KPLI before we got married ..memikirkan how lazy am i to be a practising lawyer; akan banyak kerja...lot of headache and tiring jobs.(masa buat course tu tak terpikir pulak hahaha)..so ignore all those things yang bersangkut paut dengan my original ambition of becoming a lawyer
we were married in june 1994 and a month after that, i got a place in Maktab Perguruan Raja Melewar for a year course...alksiahnya i pun melaporkan diri di sana, tup tap tup tap masa buat test air kencing utk medical check up dapat tahu pulak i preggie (bunting pelamin)...so pergi juga dalam 3 minggu kot, i felt like..yakkk, ohhh this is the world of teaching would be..

and i found that its not wat i want to be ..nasib baik masa tu belum sain borang kontrak..i remembered that i pujuk aka paksa my hubby  ambil i kat maktab sebab i cant stand it any more...

so i pun quit....

kalau tak i dah jadi guru..

tapi ade hikmahnya..

anak2 kata; u cant be a good teacher...and many students will be suffered if u be their teacher; ado ke anak cakap camtu kat mak dia; kurang asam..

any way betui jugak; i ni jenis cepat baran, especially bab ngajar ni, tak dapat menahan mengajar orang yang slow dan lambat..mengajau anak pun asyik menjerit, sebab tahap kesabaran yang tipis..itulah hikmah yang Allah beri apabila i tidak memilih untuk terus menjadi guru...berapa ramai agaknya anak orang da selamat dari jadi mangsa cikgu ni kalau i betul2 jadi cikgu........

(kalau hubby ade, anak2 cepat2 offer diri nak belajar dengan ayah mereka);

sekarang ni jadi in house lawyer je pun da ok dan selesa; i think this is a great fun and i pun tak meninggalkan ilmu2 perundangan i yang i belajar..

2 comments:

Lya Colours said...

saya 3 kali sit for kpli mtest tuh. haremmmm tak pernah lulus. menyampah btol

Irfa said...

ada kawan sy yg jadi cikgu kata
'ajar anak orang mmg tak sama ngan ajar anak sendiri'..dgn anak org lebh sabar sbb kita tahu bukan 100prsen tggjawab kita..tp anak kita..kita mengajar dgn penih harapan sbb tu cepat marah',dia la kata