Tuesday, March 20, 2012

Citer berat badanku

wat is ur weight? rahsia?oh tidak..
buat aperlah nak sorok2 pasal berat badan ni..wokay berat i adalah  68kg...ader  gemuk; iya..i nampak gemuk walaupun masih tak berapa gemuk..hahaha...aderke i kesah dengan berat badan i..iya sikit2 aje, takle serius sangat sampai kena fikir nak kuruskan badan macam nak rak..

sebelum i kawin i tergolong dalam kumpulan manusia kurus kering sebab waktu berkahwin dan berusia 25 tahun waktu itu, berat i cuma 39 kg; anda percaya??..memang ader yang tak caya sebab x der bukti..ok nanti i scan gambar waktu tu dan postkan di sini..

selepas mendapat anak kedua, berat i adalah pada paras maintain antara 48-50 kg; dapat anak nombor 3 selepas tujuh tahun berkahwin berat i pun sekitar 50-52 kg sahaja sehinggalah i mengambil dua suntikan merancang kehamilan pada tahun 2004  maka berat badan i mula mencanak2 naik hingga 60kg kemungkinan perubahan hormon kerana suntikan tersebut..bila berat naik mendadak, i hentikan pengambilan suntikan tersebut, then lepas pregnant ke 4 tahun 2006 berat i dalam sekitar 62 kg dan agak maintain

mula2 i pindah melaka berat i dalam lingkungan 62-64 kg je dan lepas setahun setengah kat sini, berat i dah naik sampai 68 kg; kekonon kalau dah penat menguruskan anak2 sensorang, selain bekerja akan turunle berat i ni tapi tak jugak, makin penat makin selera bertambah; lagipun i masak setiap hari so makan pun laju aje kerana masak ikut selera sendiri..kang kalu tak masak, anak2 nak makan apa, kalau dah masak tak makan, apa pulak ghupenya ye..hahaha

ada hati nak turunkan berat tapi macam tak berapa nak sungguh2..well yang sedapnya hubby kata i ni bukan gemuk cuma berisi (hehe takutle kot nak kata bini dia gemuk) especially di bahagian perut ni yang susah nak kempis (ada punca sebab musabab jadi gitu)..kekadang dia suruh i  makan malam awal sikit, nak kata i dinner lambat, ntahlah sebab selalunya sebelum kul 8,  i da suapkan anak yang kecil makan, masa tu juga suapkan ke mulut sendiri..kalau nak makan awal pulak, dalam kul 7 kekadang baru siap masak;abih camne

apabila melihat orang lain bersakan2 menguruskan badan dengan berdiet dan sebagainya, yes its a good motivation but for me, pelan2 lah ye...ada rezeki nak kuruskan badan dan sampai waktunya nanti hah selim melim lah mak ni...takderlah i nak memikirkan pasal nak kuruskan badan sampai sengal kepala; banyak lagi keja lain nak buat, kan...

2 comments:

Lya Colours said...

last year saya ada makan produk kurus. dia macam minuman fiber la. tapi mahal gila tak sanggupp sudah. makan 2 bulan je kot. turun 10kg.pastu, tak jaga makan, padan muka naik. bila nak kuruih niiiiiiiii

potpetmama said...

lya; bab kena makan dan minum produk2 kurusn tu akak ada "liat" banyaklah