Thursday, December 15, 2011

Luah Rasa!!!

few days ago i posted an entry kat mukabuku pasal beruntungnya nasib adik2 ku ..setiap kali cuti sem.ayahku akan bawa mereka bercuti dan bermalam kat hotel2 ..yang lepas konvo pun dapat gi makan angin; rezeki mereka memasing;beruntung ...!

tu aje..

tetapi feedback from few siblings are really sadis sikit...i didnt meant anything...i dont blame my parents whatsover or feel regret ke ape ke...

salahke i wrote tat...

memang pun dia orang beruntung..

wats wrong with tat...

i know that some of my siblings ni, every time  i flashback masa zaman i, mereka tak happy sangat..mereka tak suka nak dengar, mereka ignore my stories...mereka rasa i tak ingat jasa my parents kot but they are wrong..i want them to know how lucky they are...melalui zaman2 membesar dalam keadaan mewah dan senang berbanding masa i dulu...they dont face pengalaman2 yang mengusik hati seperti i; mereka merasai banyak nikmat ..

the time when i was at U, i share the belanjawan with 2 other brothers yang belajar di U juga..n they were married at that time so my father secara tak langsung kena spent for their family members too..ditambah few siblings yg bersekolah;every thing was limited for me...bukan sebab miskin but i kira berkorban dan terkorban untuk kehidupan orang lain..walaupun finally i berjaya but the experience was there, i faced the experience and reality..ianya tak boleh dipadam2 ok..

who accompanied me masa i register kat U?
who attend my konvo day!
ade ke sesapa; takde ok...if they were in my shoes..would they feel the way i feel...

banyak lagi kisah2 yang berlaku but i dont think i should write every thing...

i never blame my parents for wat was happened..memang da lepas tu dah lepas but dalam diari hidup i, it was the fact yang tercatat, things tat  i lalui and at any time, i berhak menyimpan  apa juga perasaan; no one can deny or stop that..

it is not wrong for me untuk memperkatakan tentang "tuah &rezeki" yang my other siblings which  includes berbagai kesenangan..ada yang get a car while studying, ada yang poket money beratus2 sebulan, bawak bershopping beli tu dan ini...did they know that the expensive shoes yang i dapat selama hidup i sebelum kawin pun tak pernah sampai RM50...

so janganlah memperkecilkan apa yang i rasa..i bukan cemburu atas apa yang mereka dapat... i just highlight on their "tuah &rezeki" mereka..is tat wrong?tell me why that was wrong...

i appreciate  my parents, bukan i abaikan mereka ke lupa diri ke...tak kenang budi ke..i never say and even do that to my parents..i have my own life now..some time i pun mintak pertolongan my parents, i kenang jasa mereka...
dan hingga hari ini, alhamdulillah  i tak penah berhutang wang ringgit pada my parents ...

like some of my siblings did (and not to mention)..ada yang tak kisah dan buat tak tahu pun pasal semalam2 tu....masing2 hanya tahu jaga hidup sendiri aje...

for me it is so damn easy..."u get more u give more" dont forget tat;jangan  sesekali baca duit orang tapi duit sendiri senyum simpul dalam poket; jangan lupa daratan bila berenang di lautan biru walaupun ada ikan paus yang temankan hahaha... jangan lupa rumput di bumi walaupun da sampai ke ISS..

itu hakikat..masing2 tepuk dada tanya hati masing2..

tetapi belajar lah memahami dan menghormati perasaan orang lain walaupun u tak suka..a little respect will do okay, bukan nak banyak2 pun..sebab setiap manusia mengalami pengalaman hidup yang berbeza2..jangan nafikan apa yang orang lain alami..tak suka, diam..jangan buat kesimpulan sendiri. ia tidak adil untuk orang lain...apa sahaja yang u rasa tidak sama dengan ape yang orang lain rasa, dah nama hati dan tubuh badan lain2..hah mesti semua tak sama, kan chek bedooottt

ps; emosi semasa; sakithati gerammmmmmm kecewa

6 comments:

Lya Colours said...

hurm, tak tau nak cakap macam mana
saya pon selalu ckp kat adik saya, yang bongsu especially, dia sgt beruntung. zaman sy skolah dulu, kasut koyak pon takut nak cakap kat mak. mcm awk ckp, bukan miskin, tapi sedar ada lagi yg lain perlukan.kalau setakat koyak sket, alah pakai je la dulu kan. yg adik bongsu ni, koyak sket dah x nak pakai. uwaa byk lemak,lempang baru tau. haha

tapi yela kan. sbb sy yg sulong, so saya byk memandang ragam adik2. sbb bila sulong ni, kita rasa mcm kita perlu byk berkorban kot. huhuhu

pot pet ma ma said...

lyacolours; bukan kita nak minta sprt apa yang mereka dapat; mereka faham dan hargai kita sudah memadai!!

Irfa said...

ppmm..
kdg2 niat kita nak citer takde niat nak nyesal ke hapa tapi disalah erti oleh org lain..

mcm sy ada 6 beradik..3 ke bawah penah lalui zaman susah tp xdelah smpai tak makan.tapi 3 atas tu mmg senang sgt..

zaman dah berubah.

sabar la yer...harap mereka2 tu sedar

pot pet ma ma said...

irfa;x rugi pun kalu nk kenal atau tahu penglmn org lain;tp hati kena ikhlas lah kan.

Anonymous said...

oh along...i am hungry...nk mkn along masak.....(ade kaitan x dgn entry ni)...its ok,i understand how u feel...;)...whateva it is, u r a great sister to me...:)

pot pet ma ma said...

anonymous; well i guess i know u..tq for ur understing;tat is wat i need; nothing more