Sunday, December 25, 2011

"brothers"

i luv this photo;
managed to snap it when both r them coincidently standing in the same pose; waktu kenduri kawin di rumah my cousin abang ngah di jb semalam...


my dad and his brother...we called him pokteh; jarang dapat jumpe pokteh as he is staying in penang..pokteh abang sebelum my ayah in his family; they re of 7 siblings..
the eldest was my moklong; she passed away about 10 years ago..seorang yang lemah lembut, anak moklong ramai lebih 12 orang kot; abang ngah is one of her anak..
then my makngah; we called her ngah boyak may be coz her size..she was my great aunt; mulut memang bising but hatinya forever baik..ada banyak memori with my ngah boyak; kecik2 dulu she called me hitam sebab i hitam kot or kadang2 "leng" short form for keling..hahaha..masa i kawin dia banyak susah payah dtg tolong ragi tapai and siap tido rumah kami..i still remember tat;
  ngah is my best aunt..alfatihah, she passed away too..
then it comes my uda loyah; still around
next is pokteh-the "chandi" man.. suka melawak dan bergurau dengan pokteh..setiap kali my dad diserang sakit jantung waktu di KK dulu, he never missed to come and teman my dad..
selepas my father ada dua lagi iaitu pakcik dan busu.
pak cik ni dulu katenya yang beri nama kat i..my mum kata kecik2 dulu dia juga suka bagi i duit lepas ubat orang...sensitif dalam diam orangnya walaupun mulut agak bising, hati baik..
n finally my busu, baru balik haji this year...hahaha i masih ingat dulu waktu kecil bila i tido rumah my nenek, n waktu dia bujang, dia selalu bawa i naik motor lalu depan rumah tunang dia....

they re special in their own ways..
i know my ayah luv them cuma kekadang yang jadi konflik adalah cara dan kata2 yang menimbulkan spekulasi (hahaha)
macam me n my siblings da faham sikap my ayah
harap yang lain pun macam tu
in my ayah heart, they re part of him
and the nieces and nephews too..
we know how my ayah take care of them
dalam diam dari jauh
penuh doa
penuh rasa
tak tercapai oleh tangan..


1 comment:

Lya Colours said...

saya pon ada pokteh. tapi baru meninggal 2 minggu lepas. tsk tsk tsk al - fatihah to my pokteh