Saturday, September 8, 2012

Raya Pertama

Raya da masuk pertengahan, i baru nak citer pasal raya, even tho da ketinggalan disebabkan malas tahap gaban dan mood merudum juga disebabkan PC @opis kena virus, maka bukan aje bersawang blog ni kot ntha rumput semak samun pun menjalar2..kalau ada yg kate basi, pun basilah..hehe

Kita mulakan citer raya tahun ni ni dengan giliran raya kat maner yer..well tahun ni adalah giliran beraya hari pertama di rumah mertuaku..di hari mantai kami laki bini gigih mencari daging dan tulang-mulang dan gear box utk di masak di rumah mertuaku itu, yelah nak makan sedap kena cari dan beli sendiri, takkan nak suruh mertua beli dan sediakan pulak, nak makan bersama kena ada tanggungjawab; kuar duit utk makan, ape nak kira sangat, nak makan lebih pun tak malu- kekadang i x faham why sampai peoples agak berkira bab makan reramai ..sebenarnya kuar sikit sorang sikit kan muhibbah; takkan kita nak simpul duit tapi tiap2 tahun harapkan ada yg sponsor le tu ni..bab makan nak sedap nak tu ni, tak bagus camtu tau,, eh ni cerita je citer (jgn ada yg terasa lak kan) oops mak melalut ke ni

ok..di hariraya maka inilah gambar i sekeluarga dengan warna temah merah menyala

 
 
nak citer pasal juadah raya memang banyak; ada rendang, kari itik, lontong, ketupat, lemang, sambal kacang, kurma daging..gambau aje takder
 
 
so biasalah lepas baliknya kaum Adam kat situ drp solat Sunat Aidilfitri di masjid, maka sesi amanat pagi raya oleh FIL dan diikuti  salam-menyalam seisi keluarga..this year, kat sini cam biasa ada yg " masuk" ada yang "kuar" keluarga ipar i yg ada bersama di pagi raya dalam 5, 2 di giliran mertua memasing, 2 sampai dalam tengahari..
 
with parents in laws, their anak n menantu
 
 
 
 parents in law with the grandchilds n great grandchilds
 
my youngest cucu, bazil
 
mendengar amanat FIL
 
 
dalam pukul 10 mlm m n family balik rumah..cos the next day nak kena balik rumah my mum; sampai rumah anak2 tido si mama basuh baju ...apa nak bua, da nama pun keja emakkan...
 
 
 
 
 

 
 

1 comment:

Lya Colours said...

tantek merah menyala gitew