Wednesday, February 29, 2012

MARAHHHHH



Bila marah menguasai diri,
minda dicemari hasutan ngeri
kata-kata menjadi bisa
perlakuan menjadi luarbiasa
kesabaran menghilang diri
hati tiada emosi
jiwa penuh tari
luka tiada rasa....


hah, akak siap dapat buat sajak lagi, sajak pasal marah...semalam memang i menjadi hampir hilang akal orang kate, dek perangai anak2...marah sakan2 kow2 lagi!

citernya gini, i was busy cooking dinner, and kat luar dah berdentam-dentum bunyi guruh dan kilat, angin kuat ..hari nak hujan

terjerit2lah i kat dapur ni suruh memasing tolong angkat baju; baju2 tu plk ada yg da dua hari sebab hari sebelumnya tak kering..masing2 agaknya bertolak2..melambat2kan suruhan i so da hujan dan angin kuat baru nak angkat..yang tukang angkat, sebab da angin dan hujan ke arah ampaian angkat main rembat dan yang lain2 ditinggalkan; walau lembap sikit

i ni ingatkan da siaplah meka angkatkan baju, menghabiskan urusan memasak kat dapur tu..

lepas selesai masak i jengah kat luar, masya'Allah banyak baju bertaburan2 dan basah..apalagi menyengatlah hati mak ni, so jadi orang hilang ingatan jap menjerit bagai nak rak kat meka bertiga..

pandai menjawab," memang tadi baju tu basahlah, tak keringlah, takkan nak campur yg kering dan basahlah"...lagi naik angin i ni bila orang menjawab2; kalau ada dua tiga orang sesama angkat baju2 tu sempat diselamatkan, kalau masa i suruh meka terus bergerak, takdelah yang tak sempat diangkat-itu aje kesimpulan i..

punya marah i hah macam2 kata kuar dari mulut ni...sampai i kata "yang tiga orang malam ni jangan makan apa yang mama masak, besok dan sampai bila2 pun mama masak, jangan makan;sebab bila mama mintak tolong takde orang yang betul2 tolong, walhal mama kat dapur tu bukan tido, masak untuk kau orang"menyinga2 dan berasap2 i masa tu..

hubby sampai lepas magrib, tengok i masam muka dan bad mood; i told him the story...

bila time dinner, i "terajak" nashwa makan sekali

"mama tadi kata malam ni tak boleh makan"

i jawab "ingat mama ni zalim sangat, takde hati perut" lepas tu bisik kat dia suruh panggil kakak dan abang makan sekali...sebab i tau mereka pun tengah lapau,  masa i baru siap masak sambal ikan tadi, ada sorang tu jengah kat dapur dan sebab nasi sedang masak, i suruh tunggu jap (sebelum kes angkat baju)

memanglah mama marah dan geram, tapi so far tak berdendam- paling tak, i senyap tak bercakap

tak pernah pulak sampai tak kasi anak2 makan sebab marah; kalau marah pun , dapur x pernah x berasap;





2 comments:

Lya Colours said...

biasa la tu bila suruh memang tolak2 punya
eh kau pegi la , eh kau la bla2
dulu kecik2 pon selalu buat perangai cenggini.hahahha

potpetmama said...

lya; tu yg buat akak geremmm